2009. 02. 03.

Hogyan fűszerezzünk?

Magyaros ételeink megfelelő fűszerezése
LEVESEK
Bableves: vöröshagyma, pirospaprika, babérlevél, gyömbér, tárkony
Gulyásleves: vöröshagyma, pirospaprika, bors, kömény, petrezselyemzöld
Húsleves, erőleves: vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, sáfrány, szerecsendió, zeller, petrezselyemgyökér
Paradicsomleves: babér, zeller, gyömbér
Ragulevesek: vöröshagyma, bors, gyömér, petrezselyemzöld és -gyökér, citromlé
Vegyes zöldségleves: vöröshagyma, gyömbér, zeller, petrezselyemzöld és -gyökér
Tojásleves: vöröshagyma, pirospaprika, babérlevél, bors, kömény
Burgonyaleves: vöröshagyma, babérlevél, majoránna, bors, kömény, petrezselyemgyökér
Gyümölcsleves: fahéj, szegfűszeg, vanília, citromlé
HÚSOK
Grillezett húsok: vöröhagyma, fokhagyma, bors, szerecsendió, curry, majoránna, kakukkfű, rozmaring
Sertéshús: vöröshagyma, fokhagyma, kömény, curry, gyömbér, kakukkfű, majoránna, rozmaring
Marhahús: vöröshagyma, fokhagyma, chili, curry, kömény, babérlevél, borókabogyó, majoránna, lestyán
Szárnyasok: vöröshagyma, bors, kömény, curry, tárkony, kakukkfű, majoránna, borsikafű
Halak: vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, tárkony, bazsalikom, borsikafű, citrom, petrezselyem
Vadak: fokhagyma, bors, tárkony, majoránna, rozmaring, borókabogyó, áfonyabogyó
Páclé: vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, gyömbér, majoránna, bazsalikom, borókabogyó, tárkony, petrezselyemzöld
FŐZELÉKEK
Burgonyafőzelék: bors, őrölt babérlevél, őrlt kömény, kurkuma, gyömbér
Babfőzelék: vöröshagyma, fokhagyma, bors, kapor, petrezselyemzöld
Zöldborsófőzelék: kapor, gyömbér, kurkuma, petrezselyemzöld
Tökfőzelék: pirospaprika, kömény, babérlevél, gyömbér, kapor
Kelkáposzta főzelék: fokhagyma, kömény, bors, babérlevél, majoránna
Spenót: fokhagyma, szerecsendió, bors, kurkuma, tandori masala (indiai fűszerkevesék)
Lencsefőzelék: vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, kömény, bors, gyömbér
Spárgafőzelék: kömény, gyömbér, babérlevél, kurkuma, pirospaprika
RIZSÉTELEK
Zöldséges rizs: vöröshagyma, curry, gyömbér, bors, szerecsendió
Rizs mákkal: darált mák, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, vanília
Rizs dióval: darált dió, bors, mazsola, citromlé, tandori masala
Rizs mandulával: darált mandula, kókuszreszelék, szerecsendió, bors, fahéj, citromlé
Rizs mogyoróval és almával: darabolt alma, kurkuma, fahéj, vanília, tandori masala
Ezeket a rizsételeket általában reggelire vagy vacsorára fogyasztjuk.
KÖRETEK
Rizs 1.: curry, friss petrezselyemzöld
Rizs 2.: kurkuma, friss petrezselyemzöld
Főtt burgonya: kömény, hagyma, petrezselyemzöld
Sült burgonya: fokhagyma, kömény, petrezselyemzöld
Burgonyapüré: vaj, bors, szerecsendió, köménx, gyömbér, őrölt babérlevél, kakukkfű, hagyma, fokhagyma, tárkony
TÉSZTÁK
Túrós tészta 1.:
őrölt szegfűszeg, fahéj, kakó, vanília, kapor
Túrós tészta 2.: szerecsendió, bors, őrölt köménx, kardamom
Mákos tészta: mazsola, reszelt alma, vanília, őrölt szegfűszeg, kakó, fahéj, citromhéj
Diós tészta: fahéj, szegfűszeg, vanília, kókuszreszelék, mazsola
Lekváros tészta: fahéj, kakaó, vanília
Káposztás tészta: bors, szerecsendió, őrölt köménx
Krumplis tészta: vöröshagyma, bors, szerecsendió, kömény, kurkuma, őrölt babér
Húsos makaróni: fokhagyma, bors, bazsalikom, gyömbér, kömény
EGYÉB ÉTELEK
PALACSINTÁK: a töltelékek ízesítése meggyezik a tészták ízesítésével. A palacsintatésztába keverjünk kevés borsot és köményt, vagy kardamomot és citromlevet.
PIZZÁK
Zöldséges pizza: vöröshagyma, fokhagyma, szerecsendió, kömény, gyömbér, zsálya
Húsos pizza: vöröshagyma, fokhagyma, curry, kurkuma, gyömbér, zsálya, majoránna
LÁNGOSOK
Tejfölös lángos: fokhagyma, kardamom, tandori masala
Sajtos-tejfölös lángos: fokhagyma, kardamom, kurkuma, chili
Káposztás lángos: bors, szerecsendió, kömény, kurkuma
MELEG SZENDVICSEK
Sajtos: fokhagyma, chili, kömény. friss petrezselyemzöld
Sonkás-sajtos: hagyma, fokhagyma, kömény, gyömbér, majoránna, petrezselyemzöld
Májkrémes: bors, majoránna, hagyma, fokhagyma, kömény
TOJÁSÉTELEK: gyömbér, pirospaprika, kömény, citromlé
VIRSLI: torma, mustár
TARTÁSMÁRTÁS: olívaolaj, mustár, kömény, tárkony, bors
PAPRIKÁS ÉTELEK: babérlevél, kömény, curry, gyömbér, bors, majoránna, lestyán
TÖLTÖTT KÁPOSZTA: chili, kömény, bors, őrölt babér, majoránna, fokhagyma, rozmaring
TÖLTÖTT PAPRIKA: gyömbér, kömény, garam masala, őrölt babér, koriander
JOGHURT, KEFÍR, TEJFÖL: fokhagyma, bors, szerecsendió, kardamom, kurkuma, chili, bazsalikom, citromlé, tandori masala, fahéj, vanília, szegfűszeg
SALÁTÁK: vöröshagyma, fokhagyma, bors, gyömbér, petrezselyem, zsálya
KOMPÓTOK: fahéj, szegfűszeg, vanília, mazsola, citrom. a kompótokat melegen és inkább télen fogyasszuk, nyáron nyersen és éretten együk a szezonális gyümölcsöt. A nyers gyümölcsokből egyszerre ne fogyasszunk sokat, mert lehűtik a gyomrot!
TEJES REGGELI GYEREKEKNEK: lehetőleg kecsketejből vagy házi tehéntejből készüljön.
Tejberizs/tejbegríz: kakaó, fahéj, kardamom, mazsola, bármilyen gyümölcs
Kakaós tej: kakaópor, fahéj, méz

Az ételeket ne édesítsük semmilyen édesítőszerrel. A gyerekek ételeibe tehetünk egy keveset, de próbáljuk fokozatosan elhagyni.
Az ételek fűszerezésekor nem kell mereven ragaszkodni ahhoz, hogy az összes javasolt fűszer benne legyen.

Nincsenek megjegyzések: